Champagne dan maar!

Champagne, wie kent het niet, de bubbeltjes wijn met een gouden gloed!

Alleen voor de rich & famous, en altijd een goed idee. Flessen die vaker boven dan onder de €100 zitten, en die op dikke feestjes en luxe evenementen vooral leeggespoten worden van papa’s geld! Vooral ook in de Champagne zelf is deze hemelse drank een succes bij elk gerecht en elke gang, wij van wc-eend adviseren wc-eend zeg maar. Maar is dat wel zo, en bovenal, is dit wel een drankje alleen voor de rich & famous? Is het niet gewoon een matige bubbelwijn met een rete goeie marketing? Zou misschien nog wel meer dan knap zijn, maar ook een beetje jammer.

Goed spul verkoopt zichzelf, dus heeft Champagne dan eigenlijk wel al die marketing nodig? Mooie glimmende foute Franse verpakkingen met spiegeltjes en fluwelen stofjes in de kistjes. Wellicht ben ik té kritisch, maar ach ik ben ook maar een normale jongen….

Champagne dus, ik heb er een haat / liefde verhouding mee, net als met zoveel tradities en gebruiken eigenlijk. Ik vind het klassieke en traditionele vaak leuk, maar ben ook wel van het vernieuwen, moderniseren en veranderen, lastig dus.

Het is een drank met allure, maar is dat wel zó nodig en zo verdiend? Ik denk van niet. Natuurlijk kan ik een mooi glas Champagne voorafgaand aan een mooi diner enorm waarderen, begrijp me niet verkeerd. Maar vaker wel dan niet kost dat glas bubbels dan boven de €25,- in een beetje gerenommeerde zaak. Dát hoeft van mij dan ook weer niet. Ik vind de lol er voor die prijs al snel vanaf, en ben voor dat geld ook vaak teleurgesteld over de kwaliteit in het glas. Zeker omdat ik totaal niet gevoelig ben voor bepaalde namen, merken of welke celebrities er ook maar hun naam aan hebben willen verbinden.

Los van of ik het geld wel dan niet heb, en het er aan uit kan en wil geven, is het nodig? Is het niet veel leuker voor de helft van het geld een fantastisch mooie Duitse Sekt te drinken ? of een leuke Crémant elders uit Frankrijk van een kleine onbekende hardwerkende wijnboer? Kwaliteit kost geld, dat begrijp ik als geen ander, maar waar ligt de grens?

Nog even over die prijs, daar zit ik dus dagelijks ook een beetje mee bij ons in de zaak. Tuurlijk moet ik als ondernemer geld verdienen en marge maken, maar dat hoeft wat mij betreft niet perse op de Champagne. Tuurlijk schenken we Champagne, van een relatief klein en onbekend huis, gekozen om kwaliteit en niet om naam, en dus wellicht ook wat betaalbaarder.

Het volgende gebeurd, ik neem u even mee:
Mijn gasten arriveren, we dekken onze tafels in met een gezellig Champagneglas, en stellen voor de avond met een lekker glaasje bubbels te beginnen, welke bubbel dan ook, wel zo gezellig en lekker als aperitief.

So far so good. “Zullen we u een lekker glaasje Champagne schenken”, het blijft stil, er wordt nagedacht en een beetje ongemakkelijk gekeken, “ ehm nou bubbels zijn wel gezellig, doe anders maar Prosecco of Cava” klinkt het geregeld. (ook prima natuurlijk)

Zoals gezegd, ben ik niet van het geijkte, en heb ik die 2 bubbel varianten nou net niet, want die hebben ze overal al. Wel wat andere mooie mousserende wijnen, denk aan Sekt (duitsland) Vonkelwyn (Zuid-Afrika), Spumante, (Portugal) Crémant de Bourgogne etc. Ik som op wat we per glas schenken en meestal wordt er vanalles gekozen behalve dié Champagne!

Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen voorzichtig zijn met het bestellen van zo’n échte Champagne, als ze ergens al eens een keer gefopt zijn voor €25 per glas! (of meer) Maar ik heb nou juist de Champagne wat goedkoper gemaakt om de mensen daar ook eens van te laten genieten! Alle bubbels zitten tussen de € 9 en € 11,50 om die Champagne eens wat drinkbaarder te maken. Want zeg nou zelf, ik verkoop toch liever 2 dozen per week met wat minder marge dan 1 fles met een betere marge ?

Maargoed, afsluitend, natuurlijk is een lekker glas Champagne, of andere mousserende wijn, een goed idee als aperitief van een mooi diner, en zeker ook gezellig op 31 December. Ik verkoop graag mooie wijnen van goede producenten, met of zonder bubbels! Maar moeten die dan perse uit die 34300 hectare in Noord-Frankrijk komen waarbij je minimaal €10 per fles betaald voor de goeie marketing van de regio? Van mij niet, en kom gerust de prachtige alternatieven is bij ons proeven dan laat ik het u ervaren.

Vorige
Vorige

Immer die stau!

Volgende
Volgende

Doe maar een glas Huiswijn…